OM PROSJEKTET
1. november 2023, på Tillitsvalgtkonferansen, lanseres folkehøgskolenes nye podkastserie «Danningsreisa». Da spiller vi også inn en live-episode, så her gjelder det å følge med!
Podkasten skal være både underholdning og en ressurs for lyttere interessert i folkehøgskole og reising. Prosjektgruppa har siden nyttår jobbet iherdig med å gjennomføre intervjuer med alt fra journalister og filosofer til folkehøgskolelærere. Sluttresultatet er en podkastserie som byr på læring, latter, refleksjoner og inspirasjon.
I hver av seriens åtte episoder intervjuer vi spennende mennesker i og utenfor folkehøgskolen og får dypere innsikt i deres erfaringer og perspektiv. Podkasten tar for seg problemstillinger som hvordan vi kan gjøre folkehøgskolenes utenlandsturer til reelle danningsreiser, og hvordan å ivareta danningsperspektivet i møte med andre kulturer.
Serien utforsker hvordan en god pedagogisk og praktisk tilnærming ser ut, eller med andre ord, hva reisens pedagogikk er. Her får NKFs bok om Reisens Pedagogikk nye bein å stå på, og blir satt i samtidens kontekst. Vi får gode tips om forberedelse, gjennomføring og etterarbeid med danningsreiser.
Folkehøgskolen har en lang tradisjon for danningsreiser. Disse bidrar til innsikt og læring og skaper viktige kultur- og menneskemøter. I lys av at reduksjon i folkehøgskolenes reisevirksomhet er avgjørende for å redusere klimagassutslipp, er det viktig at reisene våre har en merverdi utover det et opphold på skolen kan gi. Både for elevens skyld og for folkehøgskolenes legitimitet. Vi ønsker å styrke arbeidet med turene våre og med danning, og hva er vel da bedre enn en podkast?
Podkasten er laget i samarbeid mellom FHF, NKF og Folkehøgskolerådet. Den produseres av en prosjektgruppe bestående av Frida Isungset (Sogndal fhs.), Jakob S. Thompson (Sund fhs.), Henrik S. Grydeland (Solborg fhs.) og prosjektleder Geir Ertzgaard (Solborg fhs.), i tillegg til initiativtageren Einar Opsvik (FHF) og prosjektsekretær Katinka Grane (FHSR).